Loading...

"Δημιουργία Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά" στο Κολλέγιο Ανατόλια

Νέα Δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Δημιουργεί το «Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά» στην Ελλάδα,

σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο JohnsHopkins,

στο Κολλέγιο Ανατόλια, στη Θεσσαλονίκη

Με βασικό σκοπό να προσφέρει σε νέους, χαρισματικούς μαθητές στην Ελλάδα τη δυνατότητα παρακολούθησης προηγμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε σήμερα μία νέα σημαντική δωρεά για τη δημιουργία του πρώτου «Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά», στο Κολλέγιο Ανατόλια στην Ελλάδα (Center for Talented Youth- CTY Greece at Anatolia), σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η ίδρυση και λειτουργία του CTY Greece πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σημαντικής πρωτοβουλίας των €100.000.000, που το Ίδρυμα αποφάσισε πέρυσι να διαθέσει σε διάστημα τριών ετών, επιπλέον των υπόλοιπων δωρεών του στην Ελλάδα και τον κόσμο, προκειμένου να συμβάλει στην ανακούφιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος προς το Πανεπιστήμιο JohnsHopkins, το CTY, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, θα ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο «Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά» (CTY), το οποίο θα καλύπτει την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2014, υποδεχόμενο τους πρώτους μαθητές.

Το CTY του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ιδρύθηκε το 1979, με απώτερο στόχο να ενισχύσει την ακαδημαϊκή αριστεία, εντοπίζοντας χαρισματικούς μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και υποστηρίζοντας την εξέλιξή τους με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες δυνατότητες τους. Η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» εγγυάται τόσο την άμεση, όσο και ολοκληρωμένη λειτουργία του CTY στην Ελλάδα, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα, μέσω σημαντικού αριθμού υποτροφιών, σε μαθητές που χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Στόχος του CTY Greece είναι να εντοπίζει χαρισματικούς μαθητές της χώρας, ηλικίας 5 έως και 18 ετών, και να τους προσφέρει, μέσα από ολοκληρωμένα καλοκαιρινά προγράμματα 3 εβδομάδων, συνολικές εμπειρίες, άριστες εκπαιδευτικές προοπτικές, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να ενισχυθεί η φιλομάθεια και η πνευματική τους ανάπτυξη, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

Ο Γιάννης Ζερβάκης, Λειτουργικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ανέφερε: «Η Εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό άξονα της δράσης του Ιδρύματος, το οποίο αναγνωρίζει ότι η ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα απαντά στην αδιάλειπτη ανάγκη των ανθρώπων για ανάπτυξη και, συνεπώς, τροφοδοτεί την κοινωνική εξέλιξη. Σε αυτή την κατεύθυνση, η λειτουργία του CTYGreece, μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος, έρχεται να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες των χαρισματικών νέων της χώρας και να τους προσφέρει καινοτόμες υποδομές διδασκαλίας, νέες προοπτικές προσωπικής και πνευματικής ανάπτυξης, αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο SimeonBrodsky, Διευθυντής του CTYInternational, αφού ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη συγκεκριμένη δωρεά και τις πρωτοβουλίες του για τη στήριξη της νέας γενιάς, πρόσθεσε: «Στόχος του CTY είναι να αποτελέσει μια παγκόσμια φωνή που να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει το ακαδημαϊκό ταλέντο και το επίτευγμα, να συμβάλει στον εντοπισμό και την καλλιέργεια ταλαντούχων παιδιών από όλες τις γειτονιές και τα κράτη του κόσμου, να εμπλακεί και να μεταδώσει την ουσιαστική έρευνα που γίνεται ώστε να βελτιωθεί η διδασκαλία των πιο ικανών νέων του κόσμου. Μιλώντας εκ μέρους όλων στο CTY, είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτήν τη συνεργασία και ανυπομονούμε να ξεκινήσει».

Ο Δρ. Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια ανέφερε: «Τα οφέλη της  στρατηγικής αυτής συνεργασίας είναι πολλαπλά και άμεσα για την κοινωνία. Μέσω της ίδρυσης του CTY Greece στο Κολλέγιο Ανατόλια θα μπορούμε, πλέον και στην Ελλάδα, να προσδιορίζουμε τους χαρισματικούς και ταλαντούχους νέους και να τους δίνουμε τη δυνατότητα, μέσω αυτού του προγράμματος, να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και τις ικανότητές τους σε ένα ιδιαίτερο μαθησιακό περιβάλλον και ταυτόχρονα να έχουν την ευκαιρία να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο δίκτυο άλλων νέων με κοινά χαρακτηριστικά».

Για μία πρώτη γνωριμία με τα καλοκαιρινά προγράμματα του CTY, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προσφέρει υποτροφίες για τη δωρεάν συμμετοχή 10 μαθητών (13-16 ετών) από την Ελλάδα στα καλοκαιρινά προγράμματα διάρκειας 3 εβδομάδων του Κέντρου που λειτουργούν στις ΗΠΑ (από 14 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2013). Η επιλογή των μαθητών πραγματοποιήθηκε από το Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με το CTY.

 

Σχετικά με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,03 δισεκατομμυρίων ($1.36 δισεκατομμύρια), μέσω 2.470 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €58 εκατομμύρια ($75 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

www.SNF.org

 

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο JohnsHopkinsκαι το CTY

Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ιδρύθηκε το 1876 και είναι κορυφαίο παγκοσμίως πνευματικό ίδρυμα στους τομείς της διδασκαλίας και της έρευνας. Το πανεπιστήμιο έχει πολυάριθμα ακαδημαϊκά τμήματα και πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την περιοχή της Βαλτιμόρης-Ουάσινγκτον. 

Το πρόγραμμα Center for Talented Youth – CTY του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ξεκίνησε το 1979 και οι ρίζες του βρίσκονται στην πρωτοποριακή εργασία του Δρ Julian Stanley, ψυχολόγου του Johns Hopkins,  ο οποίος εργάστηκε με παιδιά θαύματα στη μέση εκπαίδευση.

Σήμερα και για περισσότερα από 30 χρόνια, το CTY αναγνωρίζει και αναπτύσσει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των πιο προικισμένων μαθητών, ηλικίας 5 έως 18 ετών, από όλον τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο το CTY συμβάλλει στην αποστολή του Johns Hopkins: την προετοιμασία των μαθητών και τη σημαντική μελλοντική συνεισφορά τους στον κόσμο. 

Ο σκοπός του CTY είναι να φέρει στο προσκήνιο τους εξαιρετικά ευφυείς μαθητές και τις δυνατότητές τους, υποστηρίζοντας την εξέλιξή τους με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικά σχεδιασμένων ώστε να ανταποκρίνονται στις δυνατότητές τους. Σήμερα, το CTY παρακολουθούν μαθητές από τις ΗΠΑ και όλες τις χώρες του κόσμου. Στα καλοκαιρινά προγράμματα εγγράφονται περισσότεροι από 9.450 μαθητές κάθε χρόνο. Τα online μαθήματα του CTY  παρακολουθούν 13.000 μαθητές, ενώ στα οικογενειακά ακαδημαϊκά προγράμματα του CTY  συμμετέχουν περισσότεροι από 5.500 παιδιά και οι γονείς τους.

http://cty.jhu.edu/

 

Σχετικά με το Κολλέγιο Ανατόλια

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με μακρά παράδοση και προσφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα του Πόντου και το 1924 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ταυτισμένο με την αριστεία, τις πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις, το υψηλό διδακτικό επίπεδο, το φιλελεύθερο πνεύμα και την κοινωνική προφορά , το Κολλέγιο Ανατόλια έχει αναδειχθεί σε εκπαιδευτικό κέντρο με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση.

Στο τμήμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν κάθε χρόνο 1.300 μαθητές, οι οποίοι διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ μέσω του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) εισάγονται σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Το 1981 ιδρύθηκε το μεταλυκειακό εκπαιδευτικό ίδρυμα American College of Thessaloniki (ACT), που οδηγεί σε πτυχία Bachelor και προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ).

Η παρουσία του Ανατόλια και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες ολοκληρώθηκε το 2004 με τη λειτουργία του Δημοτικού σχολείου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών, που απέκτησε τη σημερινή του μορφή τη δεκαετία του ’60, έχουν απονεμηθεί περισσότερες από 1.000 υποτροφίες, ενώ μόνο για τη σχολική χρονιά 2012 – 2013 περισσότεροι από 200 μαθητές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, φοιτούν με ολικές ή μερικές υποτροφίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Κολλεγίου Ανατόλια μέχρι σήμερα, λειτουργεί οικοτροφείο για τους μαθητές. 

www.anatolia.edu.gr

 
 
 

Share